Kuidas sündis meie köögipukk

Torntool on lapse abivahend, mis võimaldab tal köögis ulatuda kõikide nende tööpindadeni, millele muidu ulatuvad vaid täiskasvanud. Selle abil saab ta pesta kraanikausis käsi, aidata emal piparkooke teha või isal garaažis mutreid sorteerida. Samuti aitab see lapsel iseseisvuda, sest kõik asjad ei vaja enam täiskasvanu abi.  Lisaks sellele, saab torntooli kerge vaevaga muuta pingiks ja lauaks. Seal peal saab laps puslesi lahendada, süüa pannkooke või joonistada. Järgnevalt kirjutan natuke lähemalt kuidas sündis meie torntooli disain.

Ohutu ja kasutajasõbralik köögipukk

Mäletan, kui lugesin ühest Facebooki Montessoori grupist, et köögipukk peab olema raske, sest siis ei saa laps seda ümber ajada. See vastab küll tõele, kuid selline raske köögipukk ei ole eriti kasutajasõbralik. Kogesin seda ise, kui tegin kunagi ühe sellise, mis kaalus ca. 10 kilo. Aja jooksul jäi see köögipukk lihtsalt seisma, kuna oma raskuse tõttu oli teda tüütu ühest kohast teise tõsta, et lapsi erinevatesse tegevustesse kaasata. Seetõttu otsustasin, et turvalisuse ja stabiilsuse peab tagama köögipuki disain, mitte selle kaal.


See oli omamoodi väike väljakutse: disainida köögipukk, mida saab muuta ka tooliks ja lauaks, mis oleks kerge ja mida oleks lapsel raske ümber ajada. Märkasin ükspäev, et pea kõigil köögimööblitel on allosas sissepoole ulatuv sokke. Sellest tuli mõte teha köögipuki jalgade allossa väljaulatuvad jalakesed, mis takistavad köögipukil ettepoole kukkuda. Sellised väljaulatuvad jalad jäid aga ette, kui tahtsin köögipukki tooliks ja lauaks muuta. Seetõttu pidin torntooli ülemise osa asetama alumise osa sisse ja olin tabanud kaks kärbest ühe hoobiga - ka külgsuunas kukkumine oli nüüd pea võimatu, sest köögipuki toetuspind oli laiem kui ülemine osa. Möödus veel pea kuu aega, kuni suutsin välja mõelda sellise lukustusmehhanismi, mida on lihtne kasutada ja millel ei ole väljaulatuvaid metallosi, ning esimesed prototüübid said valmis. Lasin selle torntooli ohutust ka laboritingimustes testida LATSERT laboratooriumis Lätis.

Samuti ei vaja meie torntool kokkupanemist, vaid tarnime selle juba kokkupandud kujul. Oleme pisike ettevõte, ning esialgu plaanime oma tooteid turustada üksnes Eestis ja lähiriikides. Seetõttu ei oma meie jaoks suurt tähtsust kokkupandava toote transpordikuludelt saadav võit.


KesTkkonnasõbralikud materjalid

Enamik lasteasju on tänapäeval valmistatud vineerist, meie tooted aga valdavalt täispuidust. Et saada vineeri, aetakse terve puidutüvi piltlikult öeldes läbi hiiglasliku pliiatsiteritaja ja liimitakse uuesti kokku. Nii saadakse suured, laiad plaadid, mis sobivad suurtootmise jaoks. 
Meie Leedikülas oleme aga väike töökoda, kus ennem lastemööbli valmistamist tegelesime üle kümne aasta täispuidust tellimusmööbli ja muude puitesemete valmistamisega. Selle aja jooksul omandatud oskused, kogemused ja vahendid langetasidki meie valiku täispuidu kasuks. Nii saame kasutada materjali, mis on loodussõbralikum (kuna ei hõlma suurtööstust), kergem (kuna ei sisalda suures koguses liimi) ja niiskuskindlam (kuna pole vineerikihte, mis niiskuse tõttu lahti lööks). Siiski kasutame mõningate detailide valmistamiseks ka vineeri, kus see on otstarbekas.

Kasutame kasepuitu, kuna see on ilusa valge puidusüüga. Samuti on kask oluliselt tugevam kui männipuit, nii et kriimustused ja täkked ei ole nii kerged tekkima. 
Viimistleme kõiki oma tooteid Osmo õlivahaga. See annab meie toodetele vastupidava viimistluse, olles samas lastesõbralik. Osmo viimistlusvahendid koosnevad looduslikest õlidest ja vastavad 'EN 71.3 Teatud elementide migratsioon' standardile, mis lihtsustatult öeldes tähendab, et meie tooteid närides ei puutu lapsed kokku ühegi kahjuliku ühendiga. See materjali ja viimistluse kombinatsioon võimaldab meie tooteid vajadusel kerge vaevaga remontida. Piisab liivapaberist ja kõige väiksemast purgist Osmo õlist, et anda täiesti kulunud tootele uus välimus.

Miks valida just Leediküla Lastemööbli köögipukk?

Turvalisus. Oleme suurt tähelepanu pööranud kukkumisohu vähendamiseks.

Kergus. Väikene kaal soodustab võimalikult mitmekesist kasutamist.

Vastupidavus. Olles täispuidust ja viimistletud vastupidava Osmo õlivahaga, on meie tooted väga vastupidavad. Ei juhtu suurt midagi, kui ajada meie torntooli peale kohvitass ümber.

 Loodussõbralikus ja jätkusuutlikus. Oleme pisike pere-ettevõte, mis tegutseb vana-vana-vanaisa poolt 1903 ehitatud laudahoones. Kasutame loodussõbralikke materjale ja saadame oma tooteid süsinikuneutraalselt DPD kulleriga.


Meie köögipuki leiad siit.

Loe lisaks